Ingyenes személyre szóló öltözködési tanácsadás

Szeretné egy profi segítségét igénybe venni a ruhavásárlás során?

öltözködési tanácsadásPászti Beáta vagyok. A Mod'Art francia divatiskola magyar tagozatán vizsgáztam stylistként. Immár 16 éve tartok személyre szabott öltözködési tanácsadást a MrSale Öltönyüzletben.

Mit nyújt Önnek egy személyre szóló öltözködési tanácsadás?

 • A MrSale Öltönyüzletben megmutatom, mely ruhadarabok, milyen kombinációk harmonizálnak testalkatával.
 • Megmutatom, hogy az arcához és személyiségéhez milyen színek állnak jól.
 • Elmesélem, hogy mikor, mit, hogyan illik viselni.
 • Az üzletben megkeresem a szükséges ruhadarabokat, Önnek csak próbálnia kell, ezzel rengeteg időt megspórolhat. 

Kik szokták igénybe venni az öltözködési tanácsadást?

A legtöbben azért jönnek el hozzám, mert szeretnének megváltozni, szeretnének jobban kinézni. Gyakori, hogy egy fogadás, állásinterjú vagy egy randi előtt kérik a tanácsomat. Szerencsére egyre többen vannak, akik azért keresnek meg, hogy együtt alakítsuk ki a tökéletes alapruhatárat.

Garantálom, hogy elégedett lesz a végeredménnyel!

Mit kell tennie, ha szeretne egy személyre szabott öltözködési tanácsadást?

Töltse ki a lenti jelentkezési lapot! Ezután felhívom Önt, és megbeszélünk egy időpontot. Általában 2-3 napon belül tudunk találkozni, ritkán fordul elő, hogy ennél többet kell várni.

Férfi alapruhatár kialakítása

Manapság a férfiruházat terén is óriási a választék – mindenből léteznek hagyományos és klasszikus, illetve modern, a legújabb divatot követő fazonok is. De ha valaki különlegesre, extravagánsra áhítozik, a különc holmik után sem kell sokáig járkálnia. Senki ne gondolja, hogy mindig ugyanúgy kell öltöznie! Ha a munkahelyén megkövetelik a szolid, hagyományos stílust, a szabadidejében bátran kísérletezhet merészebb darabokkal. Hiszen napjainkban nagy jelentősége van életvitelünknek az öltözködésünkben.

Öltöny

oltony.jpg

Az öltöny azonos színű és mintázatú anyagból készült zakó, nadrág (és esetleg mellény) együttese. Minden olyan ruházat, mely ezt az egységet megtöri, már zakó-nadrág kombinációnak számít. Az öltöny egy sokkal elegánsabb, zártabb, ünnepélyesebb ruhadarab, mint a zakó-nadrág kombináció. Ma viselt öltönyeink elődei a 19. század első felében kezdtek megjelenni.

Kisfilmünkből megtudhat mindent az öltönyök méretezéséről:

Az alapruhatár öltönyei:

 • Tengerészkék öltöny: A legjobban kihasználható öltöny, mivel gyakorlatilag minden férfinak jól áll, és szinte mindenféle inggel, nyakkendővel viselhetjük, ezért aztán szerte a világon igen kedvelt és gyakori viseletnek számít. Megtalálható mind az „angolos” mind az „olaszos” stílusú ruhákat viselők gardróbjában. Sőt a zakóhoz, vagy nadrághoz külön is könnyű öltözni (pl. tengerészkék zakóhoz farmer és fehér póló igazán jó választás). Ha az ön szekrényében csak egy öltönynek van helye, akkor mindenképpen ezt a darabot ajánlanám!
 • Szürke öltöny: Erről az öltönyszínről az emberek többségének az üzletemberek jutnak eszébe. Ha nem variálják például egy színes, divatmintás nyakkendővel vagy egyéb kiegészítővel, viselője túl komoly, megközelíthetetlen ember benyomását keltheti. A szürke öltöny zakóját és nadrágját már nehezebb külön használni, de a feketével vagy fehérrel való kombináció jó megoldás lehet.
 • Csíkos öltöny: A hajszálcsíkos öltöny képéhez a nagyvárosi üzletember, vagy ha keménykalappal párosul, az angol gentleman képe társul. A függőleges csíkozás (ha a zakó egysoros) mindig magasabbnak láttatja az alacsony, zömök embert, azaz karcsúsít. Bár a csíkos öltönyt régebben a konzervativizmus jeleként tartották számon, ma a divattervezők egyre többször használnak ilyen mintájú szövetet. A csíkos öltöny, fehér pólóval jó választás pl. baráti összejövetelekre, de a csíkos ing, csíkos öltöny kombinációt kerülje!
 • Modern öltönyök: A mai kor férfija egyre kevésbé rajong a hagyományosnak számító sötétkék, szürke, vagy hajszálcsíkos öltönyökért. Az ő tetszésüket inkább az olívazöld, a barna színű, divatos kelmékből szabott, új irányokat követő darabok nyerik el. A kordbársony, vászon vagy pamutbársony öltönyökről tudni kell, hogy kevésbé elegáns darabok, ezért üzleti tárgyalásokra nem ajánlottak, hacsak nem vadászat közben tárgyalunk meg egy nagy volumenű projektet. Inkább ajánlom ezt a viseletet munkaidőn túlra, társasági összejövetelekre, pólóval, pulóverrel, pólóinggel tehetjük teljessé ezt a viseletet.

Ing

ing.jpg

Tunikaként kezdte pályafutását a mai ing, és a 19. század utolsó éveire érte el mai formáját. Az ing mára kiemelten fontos és szinte nélkülözhetetlen ruhadarab a férfi ruhatárban. Nem csak kiegészítőként viselhetjük, magában is karakteres és stílusteremtő lehet egy jól megválasztott ing. Megkülönböztetünk hivatali/alkalmi és lezser ingeket.

Kisfilmünkből megtudhatja, hogyan válasszon megfelelő méretű inget:

 • Egyszínűek: ezekkel ha világosak – biztos a jó választás, ugyanis könnyű hozzájuk színben illő öltönyt és nyakkendőt találni. A mélyebb színű ingekkel (pl. fekete) már nehezebb dolga lehet, ugyanis, ezek az ingek inkább a mélyebb tónusú nyakkendőkkel és általában az „élénk” típusú férfiaknak állnak jól, és viselőjének extravagáns ízlésvilágról tanúskodnak.
 • Csíkosak: nagyon népszerűek ezek a mintájú ingek. A szabály szerint minél világosabb a csík, annál konzervatívabb, és minél teltebb színű a csík, annál merészebb, vagányabb az ing.
 • Kockásak: A csíkozáshoz hasonlóan, a kisebb, világosabb kockák még elmennek alkalmi viseletnek, de ahogy erősödnek a színek, úgy veszítenek eleganciájukból ezek az ingek. A kockás mintájú inghez a nyakkendő kiválasztása nem könnyű feladat!

Nyakkendő

ing2.jpg

Ennek a ruhadarabnak nincs külön funkciója.
Egyetlen feladata a díszítés, a ruházat színesítése, egyedivé varázsolása.
Alapanyaga selyem vagy poliészter.

 • Egyszínűek: Az öltönyhöz hasonlóan, ez szinte a legjobb választás, csak arra érdemes figyelni, hogy a nyakkendő színe ne üsse az arc színét. Nem igaz, hogy az egyszínű nyakkendő unalmas, ha jó az anyag, és a színválasztás is megy az öltönyhöz, inghez, akkor remek kombináció lehet.
 • Csíkosak: A csíkok a nyakkendőn különböző szélességűek lehetnek, és általában ferdén futnak. Ha csíkos inghez csíkos nyakkendőt köt, figyeljen, hogy a színek harmonizáljanak, de a csíkok különbözzenek!
 • Mintásak: Rengeteg féle mintás nyakkendőt találhatunk, az óriási absztrakt mintástól a pettyesen át az apró virágosig stb. A mintás nyakkendők változnak leginkább a divattal. Tehát, ha mintás nyakkendőt választunk, mindig tanulmányozzuk a friss divattrendeket!

Kabát

kabat.jpg

Annak a férfinak, aki rendszeresen öltönyben jár, ajánlott rendelkeznie legalább egy kabáttal. Télre ajánlott egy gyapjúkabát, tavaszra, őszre a ballonkabát viselését ajánlom. Érdemes mindig öltönyben vásárolni kabátot, hogy a későbbiekben is több réteg férjen a kabát alá, illetve, hogy véletlenül se lógjon ki a zakó a kabát alól. Az alacsony, teltebb férfiaknak előnytelen az öves fazon, mert kettészeli a testet. A legjobban a semleges színű (fekete, sötétkék, barna, szürke, teveszőr) kabátokat tudja kihasználni.
 

Sportzakó, blézer

zako.jpg

Nem árt, ha van a ruhatárában, a leghasznosabb kiegészítő ruhadarab a sportzakó. Ügyesen kombinálva, rengeteg változatot kihozhat belőle. Egy klasszikus fémgombos blézer, inggel, nyakkendővel, sötét nadrággal elegáns, de pl. farmerrel, pamutnadrággal, pulóverrel, pólóval, papucscipővel könnyedebb. De a blézert jó minőségű sportzakóval is helyettesítheti. A nyári hónapokra ajánlom a pamut- és vászonzakókat.
 

Pulóver

pulcsi.jpg

Sportzakó vagy öltöny alá, ing és nyakkendő helyett, bátran viselhet finom kötésű felsőt. Jó választás lehet a garbó-nyakú pulóver, de ma már a V nyakú pulóver sem ritka öltöny alatt, bár ez még elég merész kombinációnak számít. Egy V nyakú pulóver, pamutnadrággal vagy farmerrel lezser ing felett is jól öltöztet.
 

Pólóing

Régebben inkább csak a sportolók viselték, de manapság már minden férfi ruhásszekrényében megtalálható a pólóing. Ma már a szivárvány minden színében kapható, pasztellszínektől kezdve az élénk vidám színekig. Farmerral, pamutnadrággal vagy rövid nadrággal párosítva jó viselet nyaraláshoz, elegáns öltönnyel félhivatalos alkalmakra is felvehető.

Pamutnadrág

naci1.jpg

A farmernadrágok mellett a pamutnadrágok is egyre inkább hódítanak. A pamutpantallók nem olyan nehezek, könnyebben kezelhetőek, szellősebbek, kényelmesebbek a merev, vastag farmernál. Sok színben léteznek, jól ki lehet őket használni, egyszerűségük folytán mindenkinek jól állnak. (Kevés rajtuk a zseb, varrás és hajtás.) További nagy előnye, hogy szinte bármilyen fazonú cipővel viselhetjük, lehet az elegáns fűzős cipő, papucscipő, vászoncipő vagy szandál.

Farmernadrág

naci2.jpg

Bár már veszített népszerűségéből, szó sincs róla, hogy a farmer kimegy a divatból. A tervezők újabb és újabb fazonokkal jönnek elő, hogy mindenki találjon az ízlésének, életkorának és alkatának megfelelőt.
A farmerek egyes típusai már-már klasszikusnak számítanak, az újabb rojtos, pántokkal, cipzárakkal díszített fazonok csak szabadidőben hordhatóak.

 

Póló

pasi.jpg

Ezt az egyszerű ruhadarabot egykor a tengerészek viselték alsóneműként, körülbelül az ötvenes években kezdte „pályafutását” felsőruházatként. Gondolom mindenki emlékszik James Deanre, aki pólót viselt bőrdzsekivel. Napjainkban persze már nem csak fehér színben vásárolhatjuk meg ezt a ruhadarabot. Eredetileg kerekített nyakú a póló, de ha rövid vagy vastag a nyaka, akkor válassza inkább a V kivágású pólót. Ma már ez is beszerezhető. A fehér pólót a média, a film világában fekete zakóval és napszemüveggel viselik. Ez szinte már egyenruhának számít.
 

Lezser ing

Ha valaki nem igazán érzi jól magát pólóban, akkor itt a következő alternatíva, a lezser ing. Nyárra az ízlésétől és persze a divatirányzattól függően egyszínű, csíkos, geometriai mintás vagy virágos, de mindenképpen rövid ujjú pamutinget válasszon! A téli hónapokban viszont a hosszú ujjú, vászon, velúr, kordbársony vagy dzsörzé ing legyen a választása!

Kiegészítők

 • Zokni
  Bár a zokni a ruhatár parányi részlete, mégis nagyon fontos hogy ruházatunknak megfelelően viseljük. Ugyanis, egy-egy rossz cipő-zokni párosítás „agyonüthet” egy remekbe szabott öltönyt. Arra is oda kell figyelni, hogy ha leül, elég hosszú legyen a zokni szára, nehogy kivillanjon a lába.
 • Cipő
  A cipők rengeteg fajtáját különböztetjük meg, ilyenek a fűzős cipők, bebújós cipők, szandálok, magas szárú cipők, sportcipők (tornacipők), lezser városi cipők. Fontos, hogy ruházatunkhoz passzoló megfelelő cipőt válasszunk öltözékünkhöz! Ne kövessük el azt a hibát, hogy pl. szandálhoz fehér zoknit viselünk!
 • Ékszerek
  Férfiaknál általános érvényű alapszabály: „minél kevesebb, annál jobb!” A férfiak általában a jegygyűrűn és a karórán kívül ne viseljenek más ékszert! S talán a legstílusosabb férfiak által viselt ékszer a mandzsettagomb.

A kiegészítőkről is készítettünk egy kisfilmet:


Ruhatárunk kialakítása másképp

Alapruházat

Aki azt hiszi, hogy semmi szüksége öltönyre, az téved! Bármikor adódhat egy alkalom, egy váratlan meghívás. Azután a kapkodás, végül egy unalmas, lötyögő, helytelen színű ruhában való megjelenés.
Minden férfinak szüksége van alapruhatárra ahhoz, hogy rendes öltözetben bárhová elmehessen. Az alapruhatár egyszerű, könnyen párosítható, összehangolt színekből áll, és mindig biztosra veheti, hogy megfelel az öltözködési szabályoknak.

ÖLTÖNY
Alapöltönye legyen hagyományos fazonú, egysoros, két vagy háromgombos esetleg mellényes, mindenképpen 100% gyapjú vagy gyapjúkeverék szövetből készült, sötétebb semleges színű, esetleg enyhén csíkos!
Méretben mindenképpen legyen tökéletes és kényelmes az öltöny! Ne vegye meg, ha nem érzi magát jól benne már a próbakor sem! Ez később csak rosszabb lesz.
Nyári öltönynek választhat világosabb színt, lazább szövetből.

ZAKÓ
Semleges színű zakót válasszon alapnak, ami jól variálható különböző színű ingekhez és nadrágokhoz.
Évszaknak megfelelően válasszon
- vastagabb téli 100% gyapjú zakót,
- átmeneti gyapjúkeverék, vagy kord zakót,
- nyári pamut-len vászon zakót!
Mintázata lehet tweed vagy kockás is, de ezek már korlátozzák az alkalmazhatóságát.

NADRÁG
Alkalmi nadrágnak mindenképpen sötét pasztellszínű, egyszerű szabású, 100% gyapjú vagy gyapjúkeverék nadrágot válasszon!
Átmenetinek sötétebb és középszínű lazább szabású, természetes vagy kevert szövetből, nyárinak világosabb színű laza szabású természetes alapú lenvászonból készült nadrágot válasszon!
A nadrág harmonizáljon a zakóhoz, vagy karakteresen világosabb, vagy sötétebb legyen. Hétköznapokra vagy kirándulásra választhat farmernadrágot, 100% pamutból kord nadrágot, 100% pamutból vagy ballonvászonból készült nadrágot.

Nézze meg a nadrágok helyes kiválasztásáról szóló filmünket:

TÉLIKABÁT
Mindenképpen klasszikus szabású, sötétebb
színű, rövid vagy hosszú kabátot vásároljon mindenféle különcség nélkül, hiszen sok éven át is viselheti akár munkába járás, vagy alkalmi viseletként is! Anyaga 100% gyapjú vagy gyapjúkeverék legyen, esetleg kasmír vagy kasmírkeverék! Lehet béleletlen is, hiszen úgyis alá öltözik és nem megy benne Szibériába. A gallér lehet bársony vagy szőrme, de ha ez levehető, akkor célszerű csak alkalmakkor feltenni.

BALLONKABÁT
Minden férfinak szüksége lehet egy ballonkabátra vagy ballondzsekire. Anyaga pamut vagy pamutkeverék legyen, ha lehet kivehető bélésest válasszon, ez minden évszakban viselhető, remekül megfelel munkába járáshoz, sétáláshoz, esős időben is.

ING
Minden alkalomhoz illő, 100% pamut vagy pamutkeverék, standard galléros fehér inget válasszon alapingnek. Így hordhatja öltönyhöz, zakó-nadrág összeállításához vagy szóló nadrággal. Ezen kívül érdemes beszerezni néhány egyszínű vagy csíkos, 100% pamut, pamutkeverék vagy len szövet inget is. Színe harmonizáljon a felsőruházatával!

NYAKKENDŐ
Válasszon egy sötétebb egyszínű nyakkendőt, ami megy az öltönyhöz a zakókhoz és az ingekhez, ez az alkalmi nyakkendő. A többi nyakkendő lehet apró vagy nagyobb mintás, de a minták felváltva illeszkedjenek az ing és a felsőruházat színeihez! Válasszon egy csíkos nyakkendőt is, melynek a csíkjai vadabb színből is lehetnek, de az egyik szín mindenképp illeszkedjen az inghez vagy a felsőruházathoz!

Nyakkendőkötés »

PULÓVER
Nadrágjaival és ingeivel jól harmonizáló egyszínű vagy mintás pulóvert
válasszon, kör, V nyakú, garbós vagy cipzáras változatút egyaránt választhat, de akár öltöny alá is választhat vékony, laza szövésű pulóvert. Anyaga lehet pamut, pamutkeverék, gyapjú vagy gyapjúkeverék.

RÖVIDNADRÁG
Ez lehet rövid, combközépig érő, vagy térdig érő. Anyaga pamut-len, pamut vagy gyapjúkeverék. Nem sportoláshoz, inkább a meleg napokon való kényelem és jó megjelenés érdekében válasszon lazább szabású rövidnadrágot!

ÖV
Az öv színe illeszkedjen a felsőruházat és a cipő színéhez, tartós bőrből és méretben jól állítható legyen! A csat színe ezüst vagy arany színű is lehet.

KIEGÉSZÍTŐK
Télen a kesztyű a kalap és a sál elengedhetetlen illetve esőben az esernyő. Ezek legyenek semleges színűek, illeszkedjenek a télikabáthoz vagy ballonkabáthoz. A sál lehet mintás is, nem kell, hogy a ruha színei itt visszaköszönjenek.

Egyéni ruházat

Az alapruházaton túl minden férfinak egyénileg kell eldönteni, milyen ruházatot visel, amit nagyban befolyásol a munkahelyi előírt ruházata. Ezeket a ruhadarabokat viseli szinte minden nap, ezért fontos, hogy melyik ruházatából és mennyi darabra van szüksége ahhoz, hogy kényelmesen éljen.

Ha az öltözködése nagyon előírásos, mindennap öltönyt kell viselnie, akkor többféle öltönyre, elegáns zakóra és nadrágra van szüksége. Általában ilyenkor nincs átmenet az elegáns ruházat és a farmer között, ezért fontos néhány kényelmes sportos korddal, ballon vagy vászon nadrággal, néhány sportos zakóval és néhány sportosabb inggel kiegészíteni ruházatát.

Ha az öltözködése kevésbé előírásos, lazább munkahelyen dolgozik, többféle öltönyre, sportosabb zakóra és nadrágra van szüksége. Ruhatárában legyen megtalálható az elegáns, a hétköznapi és a sportos ruházat is, pulóver, póló, sportos ingek, bohém nyakkendők, melyeket szabadon kombinálhat egymással!

Ha az öltözködése kötetlen, inkább lezser nadrágokra, ingekre, pólóra, pulóverre és sportzakóra van szüksége. Öltönyt csak alkalomkor kell viselnie, de ehhez elég az alapruházatodban egy-két öltöny. Társasági eseményekre elegánsabb zakót hordhat lazább nadrággal is.

Ha egyenruhában dolgozik, fontos, hogy természetes anyagokból készüljön, erről a munkahelyek többségében gondoskodnak.
 

Praktikus videó filmeket készítettünk az öltözködéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról.
Nézze meg most a filmeket »


Dress Code-okról készült leírásunkhoz és videónkhoz kattintson ide »